Doğum Sonrası Dönemde Aile Planlaması

Bebeğini emzirmeyen bir anne doğum sonu dönemin 6-12'nci haftasında gebe kalma ihtimali vardır.

Doğum Sonrası Dönemde Aile Planlaması

Lohusalık döneminde hamile kalınır mı?

Bebeğini emzirmeyen bir anne doğum sonu dönemin 6-12'nci haftasında gebe kalma ihtimali vardır. Hazır mama veya ek gıda vermeden bebeğini sık emzirme suretiyle bebeğini besleyen bir annenin adet görmesi bir süre gecikir. Ancak doğum sonrası adet görmediği halde farkına varılmadan gebe kalınması mümkündür. 

Yapılan çalışmalarda annelerin ortalama % 8’inde doğumdan sonra hiç adet görmediği halde gebe kaldığı tespit edilmiştir. Emzirme sayısı azaldıkça gebe kalma ihtimali artmaktadır. 

Doğum öncesi dönemde, emzirme ve aile planlaması konularında danışmanlık alınmaya başlanılmalıdır. 

Anne sütünün hem bebek hem de annenin sağlığı açısından önemlidir. Ancak emzirme tekniği, meme bakımı, ortaya çıkabilecek sorunların çözümü, anne sütünün hangi şartlarda aile planlaması yöntemi olarak etkin kullanılabileceği, emzirme mümkün değilse diğer aile planlaması yöntemleri konusunda mutlaka sağlık personelinden bilgi alınması gerekir. 

Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Spiral nasıl kullanılır?

Rahim içine spiral denen aletin yerleştirilmesiyle gebeliğe karşı çok etkin bir korunma sağlanmaktadır. Spiralin anne sütüne, emzirmeye ve kadının kendisine hiçbir zararı yoktur. Spiral’in emzirme sırasında takılması, ağrısız ve daha kolay olması bakımından tercih edilmelidir. Spiralin atılma riskini en aza indirmek için ideal uygulama zamanı, plasentanın çıktıktan hemen sonraki dönemlerdir. Bu süreler içerisinde uygulama mümkün olmamışsa, normal doğumdan 6 hafta, sezaryen ile doğumdan ise 8 hafta sonra uygulanabilir. 

Doğum kontrol ilaçları nelerdir?

Yalnız progesteron içeren yöntemler ister hap, isterse iğne şeklinde olsun, östrojen (hormonu) içermedikleri için sütün kalitesini etkilemez. Az miktarda süte geçmekle birlikte bebek için zararsızdır. Sütün miktarını ise artırır. Etkinlikleri oldukça yüksektir. 

Emziren annenin bu yöntemlerden birine karar vermesi durumunda yalnız progesteron içeren yöntemlere doğumdan altı hafta sonra başlanabilir. Başka hiçbir yöntem kullanamayanlar dışında, emziren annelere önerilmemektedir. 

Östrojen sütün miktarını azaltır ve kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bir miktar anne sütüne geçer, bebeğin büyüme ve gelişmesine olumsuz bir etkisi saptanmamıştır. 

Kombine doğum kontrol hapı kullanmaya karar vermiş bir anne, bebeğini kısmen de olsa anne sütü ile besliyorsa, bu haplara en erken doğumdan 4-6 ay sonra başlamalıdır. Ancak doktor tavsiyesi olmadan doğum kontrol amaçlı hormon hapları kesinlikle kullanılmamalıdır. 

Bariyer yöntemi nedir?

Kondom (prezervatif), bariyer, sperm öldürücü kremler kullanılabilir. Anne sütünü ve emziren annelerde bebeği etkilemez. 

Kondom ve sperm öldürücü kremler, doğum sonu dönemde rahatlıkla kullanılabilir, ancak bariyer dediğimiz diyafram genellikle 8-12 hafta sonra doğum sonu kanama ve akıntı duruncaya kadar kullanılmamalıdır. 

Tüplerin bağlanması nasıl uygulanır?

Yumurtalıkla rahim arasında bir kanal vazifesini gören tüpler, rahimin sağında ve solunda olmak üzere iki tanedir. Doğum sezaryenle yapıldıysa aynı anda, normal doğum durumlarında ise lohusalık süresi geçtikten sonra uygun bir zamanda karın açılmadan kapalı yöntemle tüpler kolayca bağlanabilir. Emzirmeye hiçbir yan etkisi yoktur. Gebeliği önleyici etkisi yaklaşık % 100’e yakındır.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski