Gebeliğin 3-6 Ayları Arasında Sık Görülen Rahatsızlıklar

Bacaklarda gelişen varislere benzer şekilde makat bölgesindeki toplar damarların genişlemesi ile dolaşımın bozulmasına sonucu kanın damar içinde göllenerek oluşturduğu şişliklere hemoroit denir.

Gebeliğin 3-6 Ayları Arasında Sık Görülen Rahatsızlıklar Nelerdir?

Gebelikte Hemoroit 

Bacaklarda gelişen varislere benzer şekilde makat bölgesindeki toplar damarların genişlemesi ile dolaşımın bozulmasına sonucu kanın damar içinde göllenerek oluşturduğu şişliklere hemoroit denir. 

Toplar damar genişlemesi olan hemoroitler, batma şeklinde çok ağrılı, iltihaplı, kanamalı olarak makatın iç veya dış kısmında bazen de her ikisinde birden olabilir. 

Gebelikte gelişen hemoroitler; kan hacminin artması, büyüyen rahimin kalın bağırsağın alt kısmına ve makattaki toplar damarlara bası yapması, kabızlık, gebelik hormonları nedeniyle bağırsaklardaki ve toplar damarlardaki düz kasların gevşemesi, sonucu genişlemeleri, ve hareketsizlik gibi nedenler dolaşımın bölgede bozulması gibi etkenler sayılabilir. 

Hemoroitler, gebelik süresince genel olarak bir sorun yaratmaz. Ancak, doğum sırasında bebeğin baskısına bağlı olarak şişliklerin artması ile lohusalığın erken döneminde anneyi rahatsız eden en önemli sorun olarak karşımıza çıkacaktır. 

Bununla birlikte doğumdan sonra ana neden ortadan kalkmış olacağından, genelde fazla bir sıkıntı vermeden kısa zamanda kendiliğinden tamamen kaybolabilirler. 

Gebelikte Hemoroit İçin Alınacak Önlemler 

Hemoroit şikâyetlerin giderilmesi bakımından, kabızlığın önlenmesi, sık olarak leğende ılık oturma banyosunun yapılması, bölgenin temizliği ve krem veya merhem şeklinde ağrı kesici ve şişlik giderici ilâçların haricen sürülmesi gerekir. Kontrollü ve yapılan düzenli egzersizler bozulan kan dolaşımının düzelmesine ve hemoroitlerin gerilemesine yardımcı olabilir. 

Gebelikte Rahim Kasılmaları

Gebelik süresince rahimde hafif şiddette, düzensiz ve ağrısız kasılmalar meydana gelir. Bu kasılmaların, bebeğin kan akımını artırdığı ve rahim kaslarını güçlendirerek doğuma hazırladığı düşünülmektedir. 

Bazı kadınlar, rahminin birkaç saniye boyunca sertleştiğini ve karın boşluğuna doğru yükseldiğini hissederler. Sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, kandaki östrojen hormon seviyesinin yükselmesinden, büyüyen bebeğin rahmin gerilmesine yol açmasından ve günlük yapılan hareketlerden ileri geldiği tahmin edilmektedir. 

Kasılmalar genellikle kadının günlük yaşamını etkileyecek düzeyde rahatsızlık vermez. Bununla birlikte kasılmaların sıklığı, süresi ve karakteri erken doğum açısından değerlendirilmesi gerekir. 

Gebelikte Rahim Kasılmaları İçin Alınacak Önlemler

Rahimin kasılmaları gebeyi rahatsız edecek düzeyde ise kadının hafif yürüyüş egzersizleri yapması, dinlenirken sol yan yatar pozisyon alması, karın bölgesine yüzeysel, çok hafif masaj yapılması rahatsızlığı azaltabilir ve faydalı olabilir.

Rahim kasılmaları aralıklı olarak saat tutularak sayılması gerekir. Şayet bir saat içinde dörtten fazla kasılma meydana geliyorsa kasılmaların karakteri, şiddeti ve sayısı varsa diğer özellikleri kaydedilmelidir. 

Kasılmalar durmuyor ya da daha düzenli bir şekilde ilerleme meydana geliyorsa erken doğum ya da normal doğum başlangıcı açısından değerlendirilmesi için hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. 

Gebelikte Kasık Bölgesinde Ağrı 

Kasık ağrıları daha ziyade rahmin karın boşluğu içinde asılı durmasını sağlayan bağların gerilmesi sonucu meydana gelir. Rahim büyüdükçe bağlar tedricen gerildiklerinden genelde hafif ancak rahatsızlık veren ağrı niteliğindedir. Nadiren sancı şeklinde keskin ağrılara sebep olurlar olmaktadır. 

Gebelikte Kasık Bölgesinde Ağrı İçin Alınacak Önlemler 

Ağrının artmasına yol açan ağrılı ve ters hareketlerden kaçınılmalı, karına fazla bası yapmayacak şekilde göğüsten dize ve öne doğru eğilmek, yüzü koyun yatmak ya da çömelmek, istirahat, stresin azaltılması, gevşeme hareketleri, rahim üzerine sıcak tatbiki ve masaj yapılması ağrıyı azaltabilir. 

Eğer ağrı çok şiddetli kramp şeklinde ve kasılma 2 dakikadan fazla sürüyorsa, erken doğum riski, düşünülmelidir. 

Ayrıca yumurtalık kisti, dış gebelik, kabızlık, apandisit, idrar yolu iltihapları veya kasık fıtığı boğulması gibi rahatsızlıkların olabileceği düşünülerek zaman kaybetmeden hekime müracaat edilmesi gerekir. 

Gebelikte Kabızlık 

Gebelikteki hormonsal değişikliklere bağlı olarak diğer sistemlerde olduğu gibi, sindirim sisteminde de fonksiyon bozukluğu meydana gelmektedir. Bunlardan en fazla görüleni; hazımsızlık, karında şişkinlik ,gerginlik ve kabızlık sayılabilir. 

Gebelik hormonlarının etkisi ve büyün rahmin bağırsaklara yaptığı basınç nedeniyle kabızlık meydana gelen ilk fonksiyon bozukluğu kabızlık olarak kendini göstermektedir. Bunların dışında gebelikte demir ilaçlarının kullanımı, dengesiz ve düzensiz beslenme, yetersiz sıvı alımı, hareket ve egzersiz azlığı gibi nedenler kabızlığa yol açabilir. 

Gebelikte Kabızlık İçin Alınacak Önlemler 

Gebenin ve bebeğin beslenmesi, gebeliğin gelişiminin iyi olabilmesi için kabızlığın giderilmesi gerekir. Bunun için öncelikle, düzenli hareket ve yürüyüşler, günlük egzersizler yapılmalı, ayrıca barsak hareketlerini düzenleyici kepekli ekmek, sebzeli ve bol lifli besinler yenmeli, sabahları meyve suları ya da sıcak içecekler günde en az 6-8 bardak kadar su içilmesi faydalı olabilir. 

Gebelikte, bağırsakların günlük olarak düzenli boşaltımının sağlanması; barsak alışkanlığının kazandırılması barsak hareketlerinin düzenlenmesi ve artırılması bakımından etkin yöntemlerden birisi olarak bilinmesi gerekir. 

Eğer doğal yöntemler sonuç vermiyorsa doktor tarafından önerilen ve bebeğe zararlı olmayan yumuşatıcı kabızlık ilaçlarının kullanılması gerekli olabilir. 

Gebelikte Varisler 

Gebelik hormonlarının düz kasları gevşetmesi, büyüyen rahmin damarlara basınç yapması sonucunda toplar damarların genişlemesi ve dolaşımın bozulması ile kanın toplardamar içinde göllenmesi ile özellikle alt ekstremitelerde meydana gelen damar şişlikleridir. 

Yüzeysel varisler gebe için fazla önemli olmasa da derin damarlarda oluşan varisler fonksiyonları engellediği gibi hayati tehdit edebilecek sonuçlara sebep olabilir. 

Oluşumunda ailesel yatkınlık, genetik yapı, yaş, kilo, fazla kilolu bebek ve çoğul gebelikler rol oynamaktadır. 

Oluştuğu bölgede şişlik, ağrı ve dolgunluk bulguları mevcuttur. Mikrop kapmalar sonucu iltihaplanmalara ve damar tıkanıklığına sebep olabilirler. 

Gebelikte Varisler İçin Alınacak Önlemler 

Otururken veya yatarken bacakların yükseltilmesi, pozisyonun sık sık değiştirilmesi, uzun süreli ayakta durmaktan kaçınılması, düzenli egzersizler ve destekleyici varis çoraplarının giyilmesi tavsiye edilir. 

Varis vakıalarında önleyici tedbir olarak sıklıkla varis çorabı kullanılmaktadır. Ancak çorap uygulamasının hekim tavsiyesine göre yapılması gerekir. Aksi halde uygun olmayan esneklikte ve genişlikteki çoraplar faydadan ziyade zarar getirir. Ayrıca baldıra kadar veya külotlu olması gerekirken dize kadar alman varis çoraplarının daha çok zararı olacaktır. 

Kasık arasındaki varislerin zedelenmemesi için uygun petler kullanılabilir. 

Varislerdeki şişliklerin giderek büyümesi, morlukların ve iç kanamanın olması ağrı ve ciltte kızarıklıkla seyreden hassasiyetin olması; iltihaplanma, damar tıkanıklığı ve pıhtı atma gibi tehlikelere yol açabileceğinden zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski